A mai napon jár le a türelmi határidő, azok a tanulók, akiknek idén járt le a diákigazolványuk, de még nem sikerült munkát találniuk, a holnapi naptól kötelesek maguknak fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a köznyelv szerint a TB-t. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók –  Bővebben a Pénzcentrum oldalán.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése mindenkinek kötelező, attól függetlenül, hogy valaki éppen beteg-e vagy sem. Ez általában nem jelent gondot, azoknak, akik épp iskolába járnak, vagy be vannak jelentve a munkahelyükön. De amikor nem állunk munkaviszonyban és már nincsen tanulói jogviszonyunk, akkor ezt a járulékot, vagyis korábbi nevén a társadalom biztosítást (TB) magunknak kell fizetnünk.

Ennek összege jelenleg 7 110 forint havonta.

Kinek kell holnaptól fizetni?

Azok a frissen végzett diákok, akiknek idén márciusban járt le a diákigazolványa és még nem sikerült elhelyezkednie a munkaerőpiacon, a holnapi napon lejár a 45 napos türelmi határideje, vagyis

május 16-tól kötelesek maguknak fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Ezt a járulékot csak annak kell fizetnie, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra semmilyen más jogcímen nem jogosult. De például járulékfizetési kötelezettség terheli azokat a levelezős hallgatókat is, akiknek nincsen egyéb biztosítási (pl. munkavállalói) jogviszonyuk.

Folytatás itt

 

MEGOSZTÁS