A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom számára az egyik legfontosabb ügy a határon túli magyarok helyzete, kapcsolataink szorosabbra fűzése és ápolása, egymás törekvéseinek, céljainak támogatása…

November végén megkerestek vajdasági barátaim, hogy egy kérvényt juttassanak el hozzám. A dokumentumot a Magyar Nemzeti Tanácshoz, a szerbiai magyarok kisebbségi önkormányzati szervéhez intézték, amely érthetetlen módon megvonta a 2015/2016-os tanévben mesterképzésre jelentkező hallgatók ösztöndíját, miközben a tanulmányaikat időre be nem fejező egyetemistákkal ezt egyáltalán nem tette meg.

Tehát: a tanulmányaik területén kiemelkedő előmenetelt tett hallgatókat bűntette, míg a kevésbé jó teljesítményt maguk mögött tudókat a továbbiakban is jutalmazza.A kérvény arra kérdez rá, hogy hogyan alakulhatott ki ez a helyzet, és azt kéri az intézménytől, hogy mielőbb számolja fel a tarthatatlan körülményeket.

A Societas nem nézheti tétlenül egy ilyen helyzet kibontakozását – a magyar tudástőke nélkül ugyanis magának a magyarságnak sem lehet jövője. Aki – akár határokon inneni, akár túli – magyar fiatalok boldogulásával játszik, az a nemzet jövőjét teszi kockára.

Márpedig ezt tette az ügyben még mindig nem nyilítkozó Magyar Nemzeti Tanács csakúgy, mint az intézményt elsődlegesen támogató magyar kormány. Az a magyar kormány, amelynek külügyi államtitkára csak néhány napja újságolta el, milyen nagyszerűek a kapcsolataink Szerbiával és Szlovákiával és milyen gyümölcsöző következményei vannak ennek az együttműködésnek.

Miközben leginkább csak azt látjuk, hogy Szíjjártóék legfeljebb csak beleavatkozni szeretnek a határokon túli magyarok életébe a saját érdekeinek érvényesítése végett. Épp ezért fontosabb számukra a jó szomszédság, mint a magyar közösség ügyei. Nincs előrelépés sem Malina Hedvig, sem a nyelv- vagy állampolgársági törvények ügyében. Nem akarnak érdemi segítséget, támogatást nyújtani, ha az nem az ő érdekeiket szolgálja.

Ez a helyzet a vajdasági hallgatók kérvényével is, amely pontosan erre a gyakorlatra világít rá, s amely immár két hónapja húzódik anélkül, hogy az illetékesek akárcsak nyilatkoztak volna vele kapcsolatban.

Ebből elég!

A határokon túli fiatalok megérdemelnék, hogy végre olyanok képviseljék érdekeiket, akik valóban oda is figyelnek a problémáikra, és, akik tudatosan próbálnak tenni ezek megoldásáért!

Nem babra megy a játék: a nemzet jövője a tét!

Eszik Bence
a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom alelnöke

MEGOSZTÁS