Az elmúlt 5 év kormányzati ámokfutásnak a fiatalok csak az elszenvedői voltak. Az ifjúság érdekei nem voltak semmilyen befolyással a politikai döntésekre, az oktatási rendszer finanszírozása évről-évre csökken, amely tovább növeli a kiszolgáltatottságot és tervezhetetlenné teszi az oktatást és ezzel együtt az ifjúság jövőjét is – kezdte a sajtótájékoztató Jeszenszki András az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választmányának elnöke.

Annak érdekében, hogy a fiatalok itthon maradjanak és biztonságban, illetve igazságosabb és egyenlőbb esélyek közt tervezhessék a magyarországi jövőjüket, a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete azonnali intézkedéseket sürget az alábbi 12 témában:

 

 • Növelni kell a közoktatásra szánt forrásokat, vissza kell adni a tanszabadságot, hogy innovatív és új elemek jelenjenek meg az oktatási rendszerünkben.
 • Kiemelten kellene kezelni az idegen-nyelv oktatást (óraszámemelés a kerettantervben), annak érdekében, hogy emelkedjen a megszerzett nyelvvizsgák és a sikeres emelt szintű érettségi vizsgák száma.
 • A költségvetésben meg kell állítani a forráskivonást a felsőoktatásból, sőt nagy arányban növelni kell az erre szánt összegeket.
 • Meg kell állítani az államilag támogatott keretszámok folyamatos csökkentését (legalább a 2011 előtti szintre kell visszaemelni), mert ez a folyamat egyre nagyobb tömegeket zár ki a felsőoktatásból. Kiszámíthatóvá kell tenni a bemeneti követelményeket a felsőoktatásban.
 • A családi adókedvezményt 24 éves korig lehessen igénybe venni, ha gyermek nappali tagozaton felsőoktatási tanulmányokat folytat.
 • A családi pótlékot 24 éves korig lehessen igénybe venni, ha gyermek nappali tagozaton felsőoktatási tanulmányokat folytat.
 • Az önerőből tandíjat fizetni nem tudó, de tanulni akaró fiatalok számára olyan ösztöndíjprogramot kell kidolgozni, amely szociális szempontokat és tanulmányi eredményeket is figyelembe vesz.
 • A szakmai gyakorlatok szabályozási rendszerét annak megfelelően kell alakítani, hogy ne épülhessen a kizsákmányolás lehetőségére. Azaz szabályozott munkaidőkeretre és bérgaranciára van szükség annak érdekében, hogy a szakmai gyakorlat alatt olyan ismereteket és készségeket szerezzen, amelyek biztosítják a későbbi munkavállalását.
 • A lakossági internet díjainak áfakulcsa legyen kedvezményes besorolású, mert napjainkban az oktatás-tanulás folyamatában már elengedhetetlen az internet használata.
 • A diákhitel törlesztése után adókedvezményt lehessen érvényesíteni. Legyen közterhektől mentes – a lakáshitel törlesztéshez hasonlóan – a Cafeteriából való törlesztés, melyben a törlesztő közvetlen családtagja is részt vállalhat. Illetve 20%-os adókedvezményt vehessenek igénybe a törlesztett összegük után évi 150 ezer forint erejéig az egészség- és nyugdíjpénztári befizetésekhez hasonlóan. A fiatalok életkezdetét méltányos adórendszernek kell támogatni!
 • A fiatalok számára újra valódi munkába állást és foglalkoztatást elősegítő járulékkedvezményeket kell bevezetni. A középfokú végzettséggel rendelkezőknek 25, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára pedig 30 éves korig. Harminc éves korig 3 hónapról 9 hónapra kell növelni az álláskeresési járadék folyósítási idejét.
 • Olyan országos és helyi bérlakás-programra és lakhatási támogatásra van szüksége ma a fiataloknak, amely elérhető, és támogatja a munkahelyváltást és a családalapítást is.

 

A fiatalok és Magyarország jövője érdekében a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom valamennyi megyei szervezete megfogalmazza 12 pontból álló javaslatát is. Ezen javaslatok egységesített változatát a Mozgalom az őszi kongresszusa elé fogja terjeszteni – mondta Aranyos Gábor a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom országos alelnöke.

MEGOSZTÁS